Конференција во Скопје: Култот кон полковник Борис Дрангов, како интелектуалец, војсководец и политички активист од најголем ранг е сè уште жив

//

Сè уште е жив култот кон Борис Дрангов, интелектуалец и политичар од највисок ранг. Ова го истакна проф. Михаил Неделчев на конференцијата што се одржа во Бугарскиот културно- информативен центар во Скопје по повод 150-годишнината од раѓањето на полковникот Борис Дрангов. Оваа година се навршуваат и 105 години од неговата смрт. На трибината присуствуваа истакнати научници, историчари и јавни личности, кои направија осврт на животот и делото на Дрангов.

Борис Дрангов е истакнат бугарски војсководец, воен теоретичар, предавач, истражувач. Бил еден од водачите на Македоно-Одринско ослободително движење, учесник во Илинденско-Преображенското востание (1903), во двете балкански војни 1912-1913 година и во Првата светска војна 1915-1918 година. Полковник Борис Дрангов загинал за слободата на Македонија и за нејзиното обединување со татковината Бугарија.

Проф. д-р Михаил Неделчев

Според проф. Михаил Неделчев, бугарските офицери од времето на Дрангов имале поинакво чувство за достоинство и престиж, тогаш офицерската професија била една од најпочитуваните професии. Не случајно култот на полковникот Дрангов е толку раширен во целото бугарско општество, рече Неделчев. Тој рече дека местото на офицерот во тогашното општество било исклучително престижно. Офицерите беа луѓе кои ја знаеле вредноста на својата професија, знаеле да создадат култ кон себе. Култот на полковникот Дрангов се уште е жив. Чест и слава на овие наши предци, рече проф.Неделчев.

Доц. д-р Ангел Џонев

Историчарот доц. д-р Ангел Џонев во своето излагање на трибината истакна дека Борис Дрангов никогаш не ја напуштил родната Македонија. Веќе во Военото училиште се приклучува на кругот на подоцнежните познати револуционерни дејци како Гоце Делчев и Ефрем Чучков. Подоцна, кога Дрангов станал помлад офицер, станал дел од бугарските офицерски братства, рече Џонев. Според него, еден од врвовите во животот на Дрангов е поврзан со учеството во Илинденско-Преображенското востание во 1903 година, кога оставил писмо за паметење. Писмо во кое пред семејството ќе ја стави родната Македонија, нагласи Ангел Џонев.

Доц. д-р Георги Николов

Доц. д-р Георги Николов рече дека до 70-тите години на минатиот век за Борис Дрангов биле објавени дваесетина студии и етапи, но за него немало целосна студија. Оваа тешка задача ја презеде Тодор Петров од Македонскиот научен институт. Во 2017 година го објавува научниот труд „Полковник Борис Дрангов – Животот и работите“, посветен на делото на истакнатиот бугарски војсководец.Доц. д-р Александар Гребенаров (МНИ)

Доц. Александар Гребенаров рече дека има луѓе за кои никогаш не е доволно да се пишува и зборува, таков е полкот Борис Дрангов. Сепак, Гребенаров изрази жалење што денес, особено во Република Северна Македонија, но и во Бугарија, многу млади луѓе не се запознаени со личноста на Борис Дрангов, па затоа форум како денешниот е особено важен за промоција на неговиот живот и дело.

Рајна Дрангова, ќерка на Кирил Дрангов и внука на полковник Борис Дрангов

На трибината учествуваше и внуката на легендарниот војсководец Рајна Дрангова, која ја претстави семејната колекција на фотографии од животот на нејзиниот дедо и раскажувајќи приказни поврзани со нив.

Претходна статија

Форум „Бугарски гласови за Европа“ се одржа во прес-клубот на БТА во Скопје

Следна статија

Бугарска делегација предводена од амбасадорот на Бугарија во Скопје Ангел Ангелов положи свежо цвеќе на гробот на полковник Борис Дрангов

Најново од Вести