|

Крај на повеќедневната драма во Словенија – петмина евакуирани од пештерата

Пет лица, кои од саботата поради обилните врнежи беа затрупани во пештерата „Крижна jама“, попладнево беа успешно евакуирани од спасувачите.

Водата во пештерата паднала во текот на ноќта, а спасувачката екипа утрото се упатила кон „Крижна Гора“, каде затрупаните се качиле на чамецот. Командантот на Цивилната заштита за N1 потврди дека евакуацијата била успешна, а пет лица биле успешно спасени околу 15 часот.

Тие моментално се на преглед од медицински персонал.

95 лица учествуваа во целата операција за спасување во неделата, 45 денес, а командантот на персоналот за цивилна заштита на општината Церничка, Матјаш Кнап, објасни дека логистичката поддршка е исто така многу важна.

Тие биле спасени во добра ментална и физичка состојба, велат властите.Слични Објави