Кукли коледари и кукли сурвакари изработени од деца ја покажуваат магијата на бугарската народна носија

/

Вообичаено децата сами ги креираат своите ритуални реквизити поврзани со празниците и обичаите и ги носат дома, но оваа година решивме да го направиме овој базар со причина – да собереме средства за купување детски вертикални разбои. Тоа беше идејата. Понудивме кукли коледари, кукли сурвакари, ставивме и кукли лазарки за да добиеме повеќе колорит.

Ова во интервју за БГНЕС го вели Каталина Јосифова, раководител на Школата за етнографија, уметност и народни обичаи при Националниот дворец на децата во Софија.

Божиќниот хуманитарен базар „Детска народна применета уметност“ нуди исклучително убави и мајсторски изработени кукли коледари и кукли сурвакари во пресрет на претстојните празници, кои се облечени според обичаите на шопскиот етнографски регион.

Карактеристично за нив е тоа што се облечени во бела облека, како што е традиција во нашите краишта, истакна Каталина Јосифова, прецизирајќи дека некои носии се од Софијскиот регион, а други – од Граовскиот регион.

Софиските коледари се облечени во бели беневреци и сини елеци, додека граовските коледари и сурвакари се во бели беневреци и бели мантили до колена, опкружени со црни врвки.

„Тоа е науката. Пред да ги направиме, ги запознаваме децата со сите овие карактеристики и особености“, сподели Каталина Јосифова. После тоа, самите деца одлучиле кој која кукла ќе ја избере, кој во каква облека ќе ја облече, од кој регион итн.Во изработката на куклите учествувале 11 од вкупно 15 деца во училиштето.

Токму затоа што секоја кукла е уникатна сама по себе, Каталина Јосифова изрази надеж дека изложбата ќе ја посетат многу луѓе. Сите кукли се направени од детски раце, во нив се вградени многу убави желби и многу искрени детски чувства.

Школата за етнографија, уметност и фолклор има 63-годишна историја. Создадена е во далечната 1959 година од познатиот етнолог и писател на етнопедагошки книги Лозинка Јорданова, која ѝ била учителка на сегашната раководителка Јосифова. Лозинка Јорданова е таа што ја запознала Каталина Јосифова со етнографската наука и ѝ понудила да го заземе нејзиното место пред 20 години.

Како раководител, Јосифова се обидува да ги исполни заветите на нејзината сакана учителка – „ништо вулгарно, ништо ненаучно, длабоко во науката, само вистини за децата и само веродостојност на сликите што ги правиме во нашата применета уметност“.

Претходна статија

Маричиќ од Брисел: Имаме солидна основа на подготвеност, важно е да ја одржиме динамиката на процесот на преговори

Следна статија

Одбележувањето на Денот на албанската азбука упатува јасна порака како треба да градиме подобра иднина за сите, вели Ахмети

Најново од Вести