ЛИКОВНАТА УМЕТНИЧКА ИПЕК ДЕНИЗЛИ: СКОПЈЕ ГО ДОЖИВУВАМ КАКО ФАНТАСТИЧКА СПОЈКА МЕЃУ ЕВРОПА И АЗИЈА

Ипек Денизли e сестран уметник од Кипар. Таа ги завршува своите магистарски студии по применета уметност во Анкара. Таа успешно води и драма курсови а воедно е и председателка на здружението на интерактивна драма во Кипар. Ипек има остварено повеќе интернационални изложби и колонии како во странство така и во Кипар. Организаторка е и сама на повеќе интернационални ликовни колонии.

Нејзините изложби обично се мултимедиални, со перформанса и актиовно интерагирање со публиката. Професорка е по цртање, дизајн и историја на уметност при ”Fine art high school” во Никозија, Кипар.

Ипек Денизли во август годинава зема учество на 14та ликовна колонија во Скопје, подржана од град Скопје и Музеј на Современа Уметност. Делата кои ги твореше во периодот од 20-30 август остануваат во сопственост на Музејот.

Таа Скопје го доживува како еден космос од мулти културни контрасти, фантастична спојка на Европа и Азија. На моменти чуствува како да е во некој временски тунел. Ипек познава доста уметници од Скопје кои на нејзина радост и го покажаа градот и дел од своето секојдневие. Благодарна е за гостопримството во хотел Арка каде што таа и твореше за време на својот престој.

”Обично користам кафе на самите дела на кои творам. Инспирацијата ми доаѓа од прекрасниот штимунг кој се ствара кога луѓето седат и го пијат. Тие споделуваат сеќавања, се опуштаат и се спојуваат на природен начин. Во моментот творам колажи во кои исто така користам мапи, карти и венчаници. Верувам во моќта на кафето кое може да турне граници помеѓу луѓето”, вели Ипек за нашиот портал.Денизли планира да отвори резиденција за уметници, која во исто време може да егзистира и како арт-хотел. Во соработка со Музејот за жени уметници од Кипар, сака да отвори сличен музеј и во северниот дел на Кипар. Таа на уметниците од помладата генерација им препорачува да го живеат својот живот, не за родителите, пријателите и наставниците.

”Голема чест ми беше дружбата со Ипек во Скопје. На нејзина покана учествував пред некоја година на интернационална ликовна колонија во Фамагуста на Кипар. Таа е навистина профофесионална организаторка и одличен уметник. Нејзините дела ги доживувам како автентични експресии на дух исполнет со голема љубов кон итражувањето и навлегувањето во човековите племенити феномени и емоции. Сигурна сум дека и во иднина повторно ќе соработуваме со Ипек. Таа летово не покани заедно со колегата Игор Љубовчевски- Љубац да бидеме нејзини гости во Кипар и да твориме заедно”.- изјави за нашиот портал ликовната уметничка Гордана ВинчиќПретходна статија

ЗАВРШИ ПРВОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛОТ НА МАЛАТА ШКОЛА НА КРАТОК ФИЛМ ВО БИТОЛА

Следна статија

ПРЕМИЕРА НА „ОРЕСТИЈА 1/4“ ВО МКЦ

Најново од Култура