Љ. ЃОРЃИЕВСКИ: БАРАМЕ СЛОБОДНО И ДЕМОКРАТСКИ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИМЕ КАКО МАКЕДОНСКИ БУГАРИ НА ПРЕТСТОЈНИОТ ПОПИС

Македонските Бугари сакаат да можат слободно и демократски да се самоопределат на претстојниот попис во Македонија. Ова го изјави Љупчо Ѓорѓиевски, претседател на Културен центар „Иван Михајлов“ од Битола, за емисијата „Ова е Бугарија“ на радиото ФОКУС.

loading...

Бугарите во Северна Македонија бараат помош и поддршка од бугарската држава за да се испочитуваат нивните права на претстојниот попис.

„Ова е проблем во Македонија во последните години. Повеќе од 100.000 македонски Бугари веќе имаат бугарско државјанство, а десетици илјади сè уште чекаат. Во Битола секој ден гледаме луѓе кои чекаат ред пред бугарскиот конзулат. Секој од овие Македонци го докажал своето бугарско потекло. Но, тешко е некој да има храброст да го прогласи својот бугарски идентитет. Ова е едно. Второто е дека на претстојниот попис нема графа „Бугари“ и ние мора да се вклопиме во колоната „други“, вели Ѓорѓиевски.

Тој потсети дека по 1944 година, колоната „Бугарин“ е забранета во Македонија.


loading...

„Сите македонски Бугари сакаат да можат да се самоопределат слободно и демократски. Под притисок сме од државната доктрина на србо-македонизмот и исклучуваме каков било плурализам за етничко самоопределување на словенското население во нашата земја. Стереотипите против нас, се сè уште во учебниците по историја. Моите три деца учат во училиште дека Бугарите се фашисти, окупатори и Татари. Зградата на училиштето во кое учи мојот син е изградена од Бугарската егзархија, тоа е старото бугарско училиште „Св. Св. Кирил и Методиј “, на ѕидот на училиштето пишува„ Бугарите се татари и фашисти “. Моите деца доаѓаат дома и ме прашуваат дали сме фашисти. Не е лесно “, вели претседателот на КЦ „Иван Михајлов“.

Бугарската држава мора да им даде храброст на граѓаните на Република Северна Македонија, кои ќе се регистрираат како Бугари, и да им го олесни издавањето бугарски документи, додава тој.