| |

Лорд Дејвид Камерон во посета на Бугарија

Премиерот на Бугарија академик Николај Денков и вицепремиерката и министерка за надворешни работи Марија Габриел ќе се сретнат со министерот за надворешни работи на Обединетото Кралство лорд Дејвид Камерон. Во рамките на нивните денешни разговори во владата ќе разговараат за прашања од билатерален интерес.

Лорд Камерон, министер за надворешни работи на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, денеска пристигнува во работна посета на Софија. Посетата се случува на покана на Марија Габриел во контекст на засилениот политички дијалог меѓу двете земји во последните шест месеци.

МНР потсетува дека за време на посетата на вицепремиерката Марија Габриел во октомври 2023 година, во Лондон беше потпишана заедничка декларација за стратешко партнерство меѓу Бугарија и Обединетото Кралство. Во јануари 2024 година, вицепремиерката Марија Габриел и лорд Камерон одржаа состанок на Светскиот економски форум во Давос.

Во програмата на посетата на Бугарија на министерот за надворешни работи на Обединетото Кралство ќе се сретне со претставници на извршната и законодавната власт.

Слични Објави