| |

Мадарскиот коњаник, Свети Иван Рилски и Паисиј Хилендарски ќе бидат прикажани на бугарските евромонети

Бугарската народна банка го заврши процесот на координација и одобрување на дизајнот на бугарските евромонети. По постигнувањето на целосна правна конвергенција на БНБ со донесениот во јануари оваа година нов Закон за БНБ, ова е следниот важен чекор што институцијата го направи во подготовката за полноправно членство на Бугарија во Еврозоната.

Дизајнот ги репродуцира актуелните симболи исковани на бугарските монети (Mадарски коњаник – на монети од 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроценти; Свети Иван Рилски – на монета од 1 евро; и Паисиј Хилендарски – на монети од 2 евра ).

Еве како ќе изгледаат бугарските евромонети:Слични Објави