|

Меџити: Обезбедивме дополнителни средства за поголем број пациенти со цистична фиброза, кои треба да примаат „трикафта“

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, оствари средба со претставници од Здружението за цистична фиброза. На состанокот министерот со претставниците на Здружението говореше за повеќе актуелни теми поврзани со пациентите со цистична фиброза и напорите за нивно надминување.

Минатата недела Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија обезбеди дополнителни средства за лекот „трикафта“ за дополнителен број пациенти со цистична фиброза. Со овој дополнителен буџет значајно ќе се зголеми бројот на пациенти за кои стручна комисија ќе одлучи дали треба да примаат терапија.

За пациентите што ќе бидат ставени на терапија со лекот „трикафта“ одлучува стручна комисија формирана од министерот за здравство, а одлуките се носат во согласност со изготвен протокол. Соговорниците на средбата разговараа и за реконструкција и доопремување на Центарот за цистична фиброза при ЈЗУ Институт за белодробни заболувања кај децата – Козле, Скопје, за што Министерството за здравство доби финансиска помош од НР Кина.

Министерот Меџити на средбата истакна дека Центарот ќе биде современ објект изграден по европски стандарди, каде што ќе се нудат современи здравствени услуги за пациентите со оваа заболување, како и одлични услови за работа на здравствениот персонал со пациентите.

Слични Објави