| |

Младиот продуцент од Бугариja Мартин Малинов со пет награди за два негови филмови на Светскиот филмски фестивал во Кан

Младиот продуцент од Бугарија Мартин Малинов освои пет награди со два негови филма на Светскиот филмски фестивал во Кан „Запомни ја иднината“. Тој ја доби наградата за најдобар продуцент, најдобар романтичен филм и најдобра кинематографија за филмот „Ништо не може да го уништи ова“. За филмот „Alcoholic Visits Me Every Night“ младиот бугарски продуцент ги доби наградите за „Најдобар актер во краток филм“ и „Најдобар звук“.


Младиот Бугарин, кој студира „Филмска продукција“ на Универзитетот Чепмен во Калифорнија, САД, во емисијата „Понеделник навечер“ на Бугарското национално радио изјави дека еден од омилените жанрови му се хорор филмовите.

„За алкохоличар ме посетува секоја вечер“ сакав да прикажам приказна – метафора за алкохолизмот преку овој вампир. Да докажам дека човекот сам ги достигнува овие состојби и може сам да си помогне.

Во Nothing Can Break This, зборуваме за нешто што сите сме го доживеале. Како започнува, се развива и завршува врската. Сакав да ги раскажам двете приказни на поинаков начин, со различна визија. Сакав да ставам поголем акцент врз уметноста, звукот, кинематографијата“, споделува уште Мартин.

„Во овие два филма апсолутно сѐ зависеше од мене. Организацијата на програмата и целата екипа – кој кога снима. Изборот на локации и финансискиот дел. Јас бев личноста на теренот која одговараше на илјадници прашања“, изјави Мартин за улогата на продуцентот во една продукција.

„Треба да знам како работи камерманот, како работи неговата опрема, како функционира осветлувањето. Треба да се разберам малку од режија, малку од монтажа“, додаде Малинов.

Слични Објави