|

МНОЗИНСТВОТО ШКОТИ БАРААТ НЕЗАВИСНОСТ ОД ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Повеќето гласачи во Шкотска сакаат втор референдум за независност од Велика Британија во 2021 година и би гласале за напуштање на Обединетото Кралство, пренесува Хелдрород.Податоците се од социолошко истражување спроведено од лордот Мајкл Ешкрофт.

Анкетата беше спроведена кај 1019 испитаници по посетата на премиерот Борис Џонсон на Единбург минатата недела. Податоците покажуваат дека 46% би гласале за независност, а 43% би гласале против.

Потсетуваме дека во 2014 година се одржа референдум за независност во Шкотска, на кој 55% од гласачите гласаа против предлогот за независност.

Единбург не го одобрува курсот на владата, формиран од новиот британски премиер Борис Џонсон, кој ја води земјата во Брексит без договор со ЕУ.Според шкотскиот премиер Николас Старџон, оваа политика е опасна.

Извор: Тв Стар

Слични Објави