МТСП: Со септемвриската пензија пензионерите добиваат повисоки пензии за 6.8 проценти

/

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата ќе добијат повисоки пензии за 6.8%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година, соопштија од министерството за труд и социјална политика.

Новата Методологија предвидува усогласување на пензиите  со комбиниран модел од 50% пораст на просечната плата на сите вработени во државата и 50% пораст на трошоци на живот, согласно официјалните податоци на Државниот завод за статистика.
Усогласувањето ќе се врши два пати во годината, односно во март и септември, што значи ќе ги следи промените во двата индекси за усогласување.

Споредбено со просечната пензија усогласувањето би изгледало вака:  Просечна пензија во јули 2022 година изнесуваше 16.348, а со усогласувањето од 6,8% во септември 2022 година изнесува 17.422 денари (1.074 денари повеќе.)
Носењето на решенија на долг рок и нивна одржливост од кои директна придобивка имаат граѓаните со акцент на ранливите категории е приоритет на Владата и Министерството за труд и социјална политика, велат од МТСП.Претходна статија

Шојгу: Русија е во војна со целиот Запад

Следна статија

Путин нареди делумна мобилизација во Русија

Најново од Вести