|

Над 3,5 милиони лева обештетување за роднините на настраданите од бродот „Илинден“

Бугарските туристи кои се удавија при потонувањето на бродот „Илинден“ во Охридското Езеро пред повеќе од 13 години биле осудени на пропаст. Ова е заклучокот на софискиот Апелационен суд (САС), кој по втор пат одлучуваше за случајот што го покренаа роднините на 15-те жртви против норвешкиот осигурител DNV. Барањето е насочено кон него затоа што во 2013 година го купил „Germanischer Lloyd“, кој го издал сертификатот за техничка исправност на пловилото, објави правната веб-страница „Лекс“.

Составот на САС со претседател Асја Сабева, известувач Кристина Филипова и Катерина Рачева, го осудува DNV да исплати обештетување од вкупно 3.580.000 лева на над 30 роднини на жртвите во трагедијата во Охридското Езеро. Тие ги поднесоа своите барања во 2012 година во Софискиот окружен суд, барајќи вкупно над 10 милиони лева. Тие беа делумно потврдени во две инстанци за случајот да стигне до Врховниот касационен суд (ВКС), кој во 2019 година го врати на апелационите судии за да соберат повеќе докази со барање за дополнителни информации од Северна Македонија.

За да одлучат дали осигурителот треба да плати обештетување, второстепените судии разгледуваат дали постои директна причинско-последична врска помеѓу погрешно издадениот сертификат и потонувањето на бродот. За случајот е изготвено ново вештачење кое не само што ја потврди поврзаноста, туку и јасно покажа дека луѓето на бродот се осудени на пропаст, бидејќи немало ниту чамец за спасување, ниту елеци за спасување, а појасите за спасување биле врзани за бродот и неупотребливи.

На крајот, САС повторно го осуди осигурителот да им исплати обештетување на најблиските меѓу 90.000 и 120.000 лева за секој од нив.

Сепак, одлуката на апелационите судии исто така не е конечна и може да биде оспорена пред Врховниот касационен суд.

Бродот „Илинден“ потона на 5 септември 2009 година со 57 патници на пат од Охрид кон манастирот „Свети Наум“. Тој ден времето беше убаво, езерото мирно и ништо не навестуваше дека ќе се случи најголемата трагедија во историјата на пловењето во Охридското Езеро. „Илинден“ се преврте и потона на околу 250 метри од брегот на езерото. Осум од жртвите се од селото Антон, четворица од Пирдоп и по еден од Златица, Мирково и Рибарица.

Две недели по несреќата, бродот беше одвлечен до каналот Студенчишта, каде што се наоѓа и денес како нем сведок на трагедијата која однесе 15 човечки животи.Слични Објави