| |

Николај Милков: Бугарија е на шестото место во светот во однос на помошта обезбедена за Украина како процент од БДП на земјата

Бугарија е на шестото место во светот во однос на помошта обезбедена за Украина како процент од БДП на земјата, кажа техничкиот министер за надворешни работи Николај Милков за време на отворањето на шеснаесеттиот меѓународен семинар „Зимско училиште за дипломатија“, организиран од Дипломатскиот институт при Министерството за надворешни работи.

Податоците за тоа се од германскиот сајт statista.com, кој забележува дека нашата земја е шеста во светот по дадена помош, после балтичките држави, Полска и САД како процент од бруто домашниот производ на земјата, така што тука не можеме да прифатиме критики во таа смисла дека тоа што се прави е недоволно, изјави министерот Милков пред новинарите по отворањето на семинарот.

Самиот фундамент на бугарската политика во однос на Украина е заштитата на нејзиниот територијален интегритет во меѓународно признатите граници, вклучително и Крим, тоа е позицијата за која Бугарија отсекогаш се залагала и тука работите не подлежат на промена, додаде министерот за надворешни работи.

Слични Објави