НИМИЦ ГО НАРЕЧЕ ИСТОРИСКИ ФАКТОТ ШТО ПО 24 ГОДИНИ СЕ СПАСИ ОД ЛУДИЛОТО ГРЧКО-МАКЕДОНСКИ СПОР ЗА ИМЕТО

„Би сакал да им честитам на Парламентот и на граѓаните на земјата за ова остварување и за демократскиот начин, на кој овој важен процес беше преземен. Овој историски договор помеѓу два соседа ја отвора вратата за нови односи меѓу нив и за поцврста основа за мир и безбедност на Балканот. Со нетрпение го очекувам завршувањето на процесот како што е наведено во Договорот. Како и во минатото, Обединетите нации остануваат посветени на соработката со двете страни за конечно решавање на разликата меѓу нив“, се вели во пораката на Нимиц. (Повеќе)