|

„Опкружувањето станува поопасно“: Фон дер Лајен вели дека проширувањето на ЕУ е во нејзин интерес, а тоа треба да им се објасни на луѓето

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, во Сплит изјави дека е клучно да им се објасни на европските граѓани дека проширувањето на Европската Унија е во нејзин интерес, особено имајќи го предвид поопасното и понепредвидливо геополитичко опкружување.

Војната на Русија против Украина докажа дека постои силна потреба Европа да се приспособи на поопасна и понепредвидлива геополитичка средина, рече таа и нагласи дека „дел од таа адаптација е и проширувањето на Унијата.

На студиските денови на Европската народна партија (ЕПП) во Сплит, Фон дер Лајен истакна дека е многу важно да им се објасни на земјите членки и на граѓаните дека, како што наведе, „во новото геостратешко опкружување проширувањето на тема заслугата нè зајакнува и е во наша корист“, пренесе „Хина“.

Фон дер Лајен ова го изјави на прес-конференција со хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ и претседателот на ЕПП, Манфред Вебер.

Таа додаде дека Унијата ги засилила напорите кон одбранбена унија и ги зајакнала врските со сојузниците на НАТО и другите доверливи партнери.

Унијата досега има обезбедено воена и финансиска помош за Украина со повеќе од 81 милијарда евра.

Руската уцена со енергетски производи не успеа бидејќи Европа се ослободи од зависноста од руските енергетски производи, а цените паднаа на предвоените нивоа.

Сепак, рече претседателот на ЕК, од клучно значење е ЕУ да работи на развој на чисти технологии бидејќи тие ја зајакнуваат нејзината независност и конкурентноста и отвораат нови работни места.Слични Објави