|

Општина Тетово да не ги уценува граѓаните со зголемување на сметките за услуги што не ги дава, реагира огранокот на ДУИ во Тетово

Огранокот на ДУИ во Тетово денеска на прес- конференција ги таргетира уцените што општина Тетово им ги прави на граѓаните преку поскапување на сметките за вода и општинските услуги кои не ги дава.

Пратеничката, Рина Ајдари пред медиумите осуди, како општина Тетово со обидот да го претвори општинското претпријатие во јавно-приватно партнерство им нанесува штета на граѓаните.

„Отсега натаму, благодарение на раководството на општина Тетово, граѓаните ќе плаќаат 4 пати повеќе од она што досега плаќале за отпадот. Тоа најдобро го докажуваат фактурите што стигнале до граѓаните од компанијата „СаунерМахер“, фирма со која општина Тетово се договорила да управува со отпадот на граѓаните. Оние кои досега плаќале 300 денари за сметка, сега ќе плаќаат до 1300 денари месечно, а за една година едно семејство ќе троши 200 евра повеќе, благодарение на неправедните одлуки на поединците кои раководаат со општина Тетово. Сето ова дојде како резултат на неможноста да се менаџираат општинските институции правејќи ги јавно-приватно партнерство, само за да имаат корист луѓето од нивниот близок круг“, вели таа.

Тетовчани, како што додава, се принудени да плаќаат за фиктивни услуги кои воопшто не ги добиваат, а како пример ги наведуваат фактурите за отпад што се добиени од населените места Порој и Џепчиште, каде граѓаните, како што појаснува, плаќаат за канализација и вода за пиење, додека немаат канализација и со вода за пиење стопанисуваат месните заедници од овие населени места со сопствени средства.

„Општина Тетово вчера апелираше до сите граѓани со зголемените сметки да одат во нивните канцеларии и да се пожалат, додека советниците на партијата што раководи со општина Тетово, во Советот на општината пред неколку недели гласаа за поскапување на општинските услуги. Сето ова очигледно се прави од единствена причина што оваа структура да е во контакт со граѓаните и да ги уценува. Актуелното раководство на општина Тетово не штеди ништо за остварување на нивните тесни интереси“, кажа таа.

Апелираат тие да не вршат притисок врз граѓаните и да не ги уценуваат, туку да се занимаваат со обврските што му припаѓаат на едно раководство, како заштитата и безбедноста на граѓаните и чистење на градот од ѓубрето што смрди насекаде.Слични Објави