„ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ“: ФИРМА НА ИГОР ЏАМБАЗОВ ЗЕЛА НЕПОВРАТЕН КРЕДИТ ОД ЕУРОСТАНДАРД БАНКА

Фирмата „Брачна игра“ ДООЕЛ, во сопственост и управување на Игор Џамбазов, познат шоумен во државата, е една од фирмите што зеле нeнаплатлив кредит од Еуростандард банка. Според извештајот за банката од стечајниот управник Душко Тодевски, оваа фирма нема платено ниту една рата 469 дена пред затворањето на банката, односно од 2019 година, се вели во денешното соопштение на здружението „Оштетени штедачи“.

loading...

Според билансите на фирмата, во годината кога е земен кредитот, фирмата немала ни приходи. Основана е во мај 2016 година, без вработени, со седиште во општина Карпош во Скопје и непаричен влог од 5 илјади евра. Во изминатите години од нејзиното основање фирмата плива во долгови, со задолженост од речиси 120 отсто. Без приходи, со меница како единствено обезбедување за земениот кредит, оваа фирма е сега кандидат за затворање како деловно неактивна, стои во информацијата.

„Џамбазов ја искористил својата фирма за да му биде одобрен ненаплатлив кредит, веројатно договорен со некој од раководните лица од Еуростандард банка, за да не го врати. Како е можно фирмата на овој шоумен да добие кредит само врз основа на обична меница, а таа да биде презадолжена уште кога е основана, уште повеќе и без приходи во годината кога ѝ е доделен кредитот!? Даден кредит што не може да се наплати од фирмата поради тоа што нема ни од што. Затоа, и овој наш шоумен, како и другите сопственици на 148 фирми од извештајот за банката од стечајниот управник Душко Тодевски, ќе мора да сносат одговорност за нивното помагање и соучество во овој организиран криминал и висока корупција“, велат оштетените штедачи.

Според нив, вакви и слични криминални стории за Еуростандард банка има многу. Избрани фирми што зеле кредити и не платиле ниту една рата со години.


loading...

Оваа кражба остави над 3.000 семејства без нивните лични средства среде пандемија и тешка економска криза“, соопштуваат од „Оштетени штедачи“.

„Изминатиов период од кога почнавме јавно да го споделуваме криминалот направен преку давање кредити без почитување на кредитна политика на Еуростандард банка и воедно толерирањето од страна на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска и нејзините ревизори, поранешниот сопственик Трифун Костовски комплетно се повлече и не излезе со ниту една реакција во врска со фактите што ги изнесовме во соопштенијата. Баш напротив, тој преку социјалните мрежи, користејќи ги своите пријатели, кои често се и јавни личности, преку споделување текстови за негова поддршка, како тој е прекрасен човек, филантроп и џентлмен, се обидува да ги прикрие вистината и фактите, кои говорат каков човек е тој всушност“, реагираат оштетените штедачи.