ОСМАНИ ДЕНЕС ЌЕ ГИ БРИФИРА МИНИСТРИТЕ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА ЕУ

/

Целта на состанокот е да се рефлектира стратешката дискусија за Западен Балкан, одржана на 10-ти мај во Брисел и да се реафирмира ангажманот и заложбата на земјите членки кон европската перспектива на земјите од регионот, во пресрет на состаноците на Советот за општи работи во јуни.

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, заедно со албанската министерката за Европа и надворешни работи, Олта Џачка, денес под покровителство на министрите за надворешни работи на Грција и Романија, Никос Дендиас и Богдан Ауреску, ќе одржат видео брифинг со своите колеги, министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ.

Целта на состанокот е да се рефлектира стратешката дискусија за Западен Балкан, одржана на 10-ти мај во Брисел и да се реафирмира ангажманот и заложбата на земјите членки кон европската перспектива на земјите од регионот, во пресрет на состаноците на Советот за општи работи во јуни.Во фокусот на дискусиите ќе бидат досиејата на Северна Македонија и Албанија и нивните оправдани очекувања, Советот во јуни да ги операционализира одлуките за почеток на пристапните преговори, преку усвојување на преговарачките рамки и одржување на првите меѓувладини конференции.

Претходна статија

ИЗРАЕЛ РАЗМИСЛУВА ЗА КОПНЕНА ОФАНЗИВА НА ПОЈАСОТ ГАЗА

Следна статија

ЗАЕВ-БЛЕР: ДОГОВОРОТ ОД ПРЕСПА СТАВИ ПРЕПРЕКА НА НОВИТЕ НАЦИОНАЛИЗМИ

Најново од Вести

Заев и Бочварски на патот Пробиштип-Крупиште: Изградбата и рехабилитацијата на патиштата е приоритет заради поврзување на регионите и за побрз економски развој

Голем број инфраструктурни проекти се изведуваат со засилено темпо и да ги испочитуваат роковите за исполнување