ОТВОРЕНИ „ДЕНОВИ НА КОМЕДИЈАТА“ ВО КУМАНОВО

Со претставата „Странци“ на Драмски театар-Скопје синоќа беше отворен 22. Меѓународен фестивал „Денови на комедија“ во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово. Во наредните две недели публиката ќе има можност да ужива во дванаесет комедии од театри од државава, Србија, Хрватска, Бугарија и Албанија.


Оваа година новина е што гледачите ќе може да ги оценуваат претставите од еден до пет, по што ќе биде прогласена најдобра претстава од публиката. На првата фестивалска вечер кумановци ја проследија комедијата „Странци“ во режија на Нела Витошевиќ, во која настапија Игор Ангелов, Ирена Ристиќ, Биљана Драгиќевиќ-Пројковска, Зоран Љутков, Сања Арсовска, Филип Трајковиќ и Предраг Павловски.


Во наредните денови на фестивалот ќе бидат изведени и комедиите: „ Љубаф“ на Градско казалиште „Јозо Иванкиќ“ од Винковци, Хрватска, „Чекори“ на Театар Куманово, „Мој термин“ на МНТ-Скопје. „Одам на лов“ на Велешкиот театар, „Власт“ во изведба на „Славија“ од Белград, „Жени пред нервен слом“ на Театар Комедија-Скопје, „Школо за љубовници“ на Академија-Белград, „Смеј се за збогум“ на Сатиричниот театар „Алеко Константинов“ од Софија, „Доктор Шустер“ во изведба на театарот „Андон Зако Чајупи“ од Корча, Албанија, „Запознај го мојот татко“ на продукција „Како вам драго“ од Белград, а „Деновите на комедијата“ ќе ги затвори Кумановскиот театар со претставата „Бегалка“.

Кумановци синоќа имаа можност да гледаат и стендап-комедија на Весна Петрушевска, а Центарот за култура на отворањето на манифестацијата му додели и награда за долгогодишно уметничко творење на актерот Илија Струмениковски во Кумановскиот театар за неговата богата кариера, настапи во театри, филмови, серии.

Слични Објави