|

Петровска: Сојузничка поддршка од 78 милиони долари од САД за модерна и напредна Армија

Партнерството меѓу Република Северна Македонија и САД не значи само политичка поддршка, значи и соработка и поддршка во градењето и унапредувањето на способностите и капацитетите на нашата Армија, изјави министерката за одбрана Славјанка Петровска во врска со американската сојузничката поддршка во износ од 78 милиони долари, наменета за модернизација, опремување и унапредување на капацитетите на Армијата.

– Изминативе 30 години САД се нашиот стратешки партнер и сојузник во остварувањето на овие цели. Ја добивме веста за сојузничка поддршка од вкупно 78 милиони долари кои ќе се насочат во проектите потребни да ги достигнеме НАТО целите на способности и ќе ни овозможат уште поинтензивно да ги развиваме нашите капацитети – да се модернизираме, да се опремуваме, да имаме посилна сајбер одбрана. Модерна и напредна Армија, вели министерката Петровска во изјавата.

Таа посочува дела Армијата нема време и во Армијата нема простор за деструкции и импровизации, бидејќи им служи на државата и на сите граѓани.

– Почитувани пријатели од САД, благодарам што ги препознавате напредните и развојни процеси во Министерството за одбрана и Армијата и ги поддржувате и токму затоа и понатаму ќе продолжиме да ги споделуваме истите вредности, истите принципи: демократски свет, заснован на меѓународен поредок кој гарантира безбедност и меѓусебно почитување, додава Петревска во изјавата. 

Извор: zoom.mkСлични Објави