ПОЧИНА ПИСАТЕЛКАТА ТАЊА УРОШЕВИЌ

По тешко боледување, денес почина македонската прозаистка и книжевна преведувачка Тања Урошевиќ.

Авторка е на романите „Аквамарин“ (2004), „Превид“ (2008) и „Ура, Арал!“ (2019), збирката раскази „Црвена нишка, магнетен прстен“ (2009), заедничката збирка раскази со Влада Урошевиќ „Размена на пораки“ (2013) и книгата „Три новели“ (2017). Член е на Друштвото на писатели на Македонија од 2017 година.Тања Урошевиќ со децении беше најквалитетна и најплодна преведувачка и афирматорка на руската книжевност во нашата културна средина. Таа има преведено и подготвено две антологии на руски раскази: „Ѓаволијада“ и „Кристален свет“ и за македонските читатели има приопштено бројни изданија на дела од руските класици. Ги подготвила преводите на македонски јазик на: „Мајсторот и Маргарита“ и „Театарски роман“ од Михаил Булгаков, „Доктор Живаго“ од Борис Пастернак, „Руска шума“ од Леонид Леонов, „Село“ од Иван Бунин, „Дарба“ од Владимир Набоков, „Писмата до Пастернак“ од Марина Цветаева и други.Претходна статија

ДРАМСКИ ГО ПРОДОЛЖУВА ПРЕКИНОТ НА РЕПЕРТОАРОТ ДО 13 МАРТ

Следна статија

ОДЛОЖЕН ДЕТСКИОТ ФЕСТИВАЛ „ПОТОЧИЊА 2020“

Најново од Култура