|

ПОДНЕСЕНО Е ОБВИНЕНИЕ ПРОТИВ ЕЛ ЧЕКА

Основното јавно обвинителство Кичево поднесе обвинение против Ел Чека за, како што се наведува, продолжено кривично дело – неовластено прислушкување и тонско снимање по член 151 став 2 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

„Обвинетиот при крајот на месец мај оваа година, од профил на една социјална мрежа, претставувајќи се како „El Cheka” објавил повеќе тонски снимени прислушкувани телефонски разговори на повеќе лица. Со тоа обвинетиот им овозможил на корисниците на социјалната мрежа и на други неповикани лица да се запознаат со содржината на тонски снимените разговори“, наведе обвинителството.

Оттука додаваат дека во последно време зачестена е појавата на објавување неовластено прислушкувани и снимени разговори.

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија укажува дека секое објавување на неовластено прислушкувани разговори е кривично дело согласно член 151 став 2 од Кривичниот законик, во кој е пропишана казна затвор од 1 до 5 години за секој што „ќе му овозможи на неповикано лице да се запознае со разговор или изјава која е прислушкувана или тонски снимана“.

Од Јавното обвинителство нагласуваат дека ваквите појави ги следат внимателно и ќе постапат согласно своите надлежности.

Извор: Макфакс

Слични Објави