ПОРАНЕШЕН ФРАНЦУСКИ ПРЕМИЕР ОСУДЕН НА 5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗАРАДИ ФИКТИВНО ВРАБОТУВАЊЕ

/

Поранешниот француски премиер Франсоа Фијон е осуден на 5 години затвор, од кои три години условна казна, поради фиктивна афера за вработување , поради што ја прекинал неговата претседателска кампања во 2017 година.

Кривичниот суд во Париз додаде парична казна од 375.000 евра на пресудата и неможноста да учествува на избори 10 години. Неговата сопруга Пенелопе е осудена на казна од 2 години и казна од 375,000 евра и 2 години неучество на избори.

Сопружниците Фијон и ко-обвинетиот Марк Жуло, поранешен заменик на Филон, исто така мора да вратат повеќе од милион евра во Националното собрание.Пресудата за проневера на јавни пари е резултат на исплата од околу еден милион евра што ги добила сопругата на Фијон за работа како негов асистент во парламентот.Фијон и сопругата најавија дека ќе ја обжалат пресудата.

Претходна статија

СЕ ОТВОРААТ АЕРОДРОМИТЕ ВО СКОПЈЕ И ОХРИД

Следна статија

МЗ: 126 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД-19- ЧЕТИРИ ПОЧИНАТИ ПАЦИЕНТИ

Најново од Вести