ПОРАНЕШНИОТ РЕКТОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО АТИНА БАБИНИОТИС: ВО СКОПЈЕ СЕ ЗБОРУВА БУГАРСКИ ЈАЗИК НАПИШАН НА КИРИЛИЦА

„Јазикот што се зборува во Скопје е бугарски јазик напишан на кирилично писмо“, вели поранешниот ректор на Универзитетот во Атина, Јоргос Бабиниотис. Изјавата на грчкиот професор доаѓа по барањето на партијата „Виножито“ на Универзитетот во Солун да се изучува македонски јазик. Според Бабиниотис тоа ќе биде ужасна грешка, бидејќи, може да се отвори дебата за постоењето на македонско малцинство во Грција, пишува In.gr.