|

Пожарот во Кочани е целосно локализиран, жителите сведочат за хоророт низ кој поминале

Синоќа пеколот се спушти на земја, вака жителите на Кочани го опишуваат ужасот од претходната ноќ кога околу 18 часот започна пожарот во селото Бели, на само неколку километри од Кочани, фаворизиран од ветрот и високите температури и површината засадена со боровa шума, лесно запаливо дрво, изгоре повеќе од 100 хектари шума, податоците се уште не се официјално потврдени.

„За среќа, нема повредени, но материјалната штета се уште се пресметува. Се искачивме на врвот на ридот, каде што некои жители ги имале своите штали, од кои некои имале кокошки, свињи, изгорени животни и птици “.

Жителите велат дека ситуацијата била ужасна. Иако се обидуваа да ги спасат своите животни, брзото ширење на огнот направи такво нешто невозможно.

Градоначалникот на Кочани рече дека војската и стотици жители им помогнале на пожарникарите, нивниот фокус бил да спречат пламенот да стигне до куќите.

Според министерот за здравство Венко Филипче, десетици луѓе побарале лекарска помош поради задушување, но нема луѓе со сериозни повреди. Се сомнева дека пожарот во кочанското село Бели може да настанал од оштетување на електричен столб од ветрот претходниот ден, меѓутоа нема официјална потврда.

Извор: Zoom. mkСлични Објави