Празникот 24-ти Мај одбележан со изложба и детска приредба во Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје

//

Денот на бугарската култура и просвета и на словенската писменост 24 Мај беше одбележан со приредба и изложба во Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје.
Децата од бугарското неделно училиште „Здравеј“ се претставија со песнички и стихотворби, во чест на Светите браќа Кирил и Методиј.
Во културниот центар беше претставена и изложбата за „буквите“- дело на деца од Бугарија од Софија, Севлиево и селото Куртово Конаре.

Амбасадорот на Р. Бугарија во РС Македонија, Ангел Ангелов, во својот поздравен говор изјави дека Бугарија била и ќе биде земја на духот. Тој исто така го истакна придонесот на Бугарија кон духовноста во светски рамки.

Амбасадорот на Р. Бугарија во РС Македонија Ангел Ангелов и директорката на Бугарскиот КИЦ во Скопје Антонија Велева

На настанот посветен на 24 Мај во Бугарскиот културно-информативен центар присуствуваа локални Бугари и пријатели на Бугарија од Скопје.Претходна статија

Сончево и топло време со температура до 32 степени

Следна статија

Кандилце за душата

Најново од Вести