| |

Презентирање на настаните од Националната програма за одбележување на 150-годишнината од смртта на Васил Левски

Настаните од Националната програма за одбележување на 150-годишнината од смртта на Васил Левски ќе бидат презентирани денеска во Министерството за култура. Кон крајот на минатата година беше формиран Национален иницијативен комитет со кој претседава министерот за култура.

Првата манифестација од Националниот календар за одбележување на 150 години од смртта на Апостолот беше изложбата „Бунтот на духот – основна сила на патот кон слободата“ во галеријата „Средец“ на Министерството за култура, која ќе трае до 20 февруари. Самата Национална програма за одбележување на годишнината ќе трае до крајот на годината со настани низ целата земја.

Во претставување на настаните ќе се вклучат претставници на Бугарската православна црква – Мелничкиот епископ Герасим, кој е главен секретар на Св. Синод и Белоградчишкиот епископ Поликарп (викариј на Софискиот митрополит), како и заменик министерот за култура доц. Пламен Славов. Детали за програмата која е под покровителство на претседателот, ќе дадат Васил Василев – претседател на Себугарскиот комитет „Васил Левски“, проф. Пламен Павлов – претседател на Фондацијата „Васил Левски“, проф. Пламен Митев – професор во СУ „Климент Охридски“, директорите на Националната библиотека и на Националната галерија.Слични Објави