| |

Работилница за мартинки во СУ „Св.Кирил и Методиј“ село Крупник

Во последниот ден на февруари, училиштето во село Крупник ширум ги отвори своите врати за да ги пречека своите драги гости, идните првачиња, предводени од нивните наставнички – г-ѓа Јулија Петрова и г-ѓа Соња Дуева. Идните ученици со љубопитни насмевки го поминаа училишниот праг за да станат дел од работилница посветена на баба Марта, јавува Simitli.info.

Во својата училница, четвртоодделенците заедно со нивните наставнички – г-ѓа Чифлигарова и г-ѓа Равначка, ги пречекаа своите мали гости, за сите заедно да изработат мартинки по повод 1 март. Четвртоодделенците беа облечени во прекрасни бугарски носии.

Најголемото изненадување што ги очекуваше идните првачиња беше самата Баба Марта. Во работилницата за радост на децата имаше дури две баби.

Освен мартинки, децата пееја и песни посветени на празникот, раскажуваа приказни и легенди за мартинките, а сите учесници во работилницата беа почестени со погача, мед, шарена сол и многу други задоволства подготвени со љубов од млади и стари.

Денот помина со многу позитивни емоции, убави искуства и незаборавни спомени!

СРЕЌНА БАБА МАРТА честитаат од СУ „Свети Кирил и Методиј“ с. Крупник!

Фотографии и од убавиот настан можете да видите на следниот линк.

Слични Објави