| |

Радев на средбата со својот австриски колега Ван дер Белен го покрена прашањето за правата на Бугарите во РС Македонија

Бугарија е најсилниот поддржувач на проширувањето на ЕУ, но не може да дозволи кршење на правата на граѓаните на Република Северна Македонија со бугарска национална самосвест, изјави шефот на бугарската држава Румен Радев на средбата со неговиот австриски колега Александар Ван дер Белен, јавува БГНЕС.

Политиката за проширување на ЕУ кон Западен Балкан беше меѓу темите на кои разговараа претседателите на Бугарија и Австрија, Румен Радев и Александар Ван дер Белен. На средбата беше истакнато дека европската интеграција на земјите од регионот е во интерес на стабилноста и економскиот развој на Европа. Претседателот Радев истакна дека Бугарија во принцип и доследно ја поддржува европската перспектива на регионот, која, сепак, не треба да биде ограничена на формални фази во процесот на пристапување и не може да им штети на интересите на земјите-членки на Унијата и на нејзините вредности.

Во врска со напредокот во европската интеграција на Република Северна Македонија, шефот на бугарската држава рече дека Бугарија очекува јасна политичка волја од РС Македонија за спроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу двете земји, потпишан во 2017 година.

„ И покрај тоа што во Скопје тврдат дека ги исполнуваат критериумите за пристапување, сè уште сме сведоци на систематско кршење на правата на граѓаните на РСМ од бугарско потекло и нивна дискриминација, сè уште има говор на омраза кон Бугарија во учебниците и во јавноста. Напредокот и решавањето на овие прашања зависат исклучиво од политиките на РС Македонија, во однос на кои Бугарија постојано изразува подготвеност да спроведе конструктивен и отворен дијалог. Ова е начинот да се создаде клима на доверба и да се постигнат конкретни, одржливи и неповратни резултати што ќе доведат до почеток на преговори за членство во ЕУ “, рече Румен Радев. Тој истакна дека во рамките на словенечкото претседателство со Советот на ЕУ, нашата земја е подготвена да работи на постигнување напредок на чувствителни теми и на решенија прифатливи и за двете земји.Слични Објави