За резолуцијата … и нејзиното a priori прифаќање

/

Пишува: Никица Корубин

Дали е прифатлив фактот дека станува збор за резолуција, производ на злоупотреба на три некомпатибилни институции (Универзитет, МПЦ и МАНУ)?Дали е прифатлив фактот дека содржи анахрони, ограничувачки и исклучиви позиции?

Дали е прифатлив фактот дека на овој начин се оневозможуваат, а не овозможуваат преговорите и со Бугарија и со ЕУ?

Дали е прифатлив фактот дека наводната одбрана на идентитетот, грубо се злоупотребува?

Дали е прифатлива следната формулација: “Да се почитуваат безрезервно сознанијата на македонските општествени, хуманистички и културолошки науки, во врска со автохтоноста на македонскиот народ и неговиот историски, јазичен и културен и религиски идентитет.”Дали Собранието и пратениците, ја разбираат небулозата и тенденциозноста на оваа формулација?Дали Собранието, пратениците и сите политички чинители кои се произнесуваат по оваа резолуција, прават разлика помеѓу политичко и историско, и разбираат што гласаат?

Како ја разбираат последната формулација “Собранието ја обврзува и насочува владата, но и сите надлежни органи, задолжени за надворешната политика и евроинтеграциите да постапат во рамки на позициите утврдени со оваа резолуција”, како поттик за преговори или како дефинитивна блокада на преговорите?

Каде точно се гледа европската иднина во оваа резолуција? И дали се’ уште иднината е европска?И сето тоа со бланко поддршка, убаво скриено позади параванот “уставното име”. Да го почитуваше некој уставот, нема да дозволеше воопшто поигрување со него, по сите основи.

И дали е прифатлив став без дебата? И дали е прифатливо политиканство на секој чекор и во секоја прилика? И дали остана нешто “свето” во оваа држава, во духот на очигледната монорелигиозност во резолуцијата, јасно одвоена од “световниот” живот според уставот. Истиот оној устав, што демек, се брани.

Претходна статија

Непознатите нови борби за Македонија: Освоената театарска сцена во Белгија

Следна статија

Двајца американски претседатели се изјасниле против Тито, бидејќи ја поробил Македонија

Најново од Колумни

Кога идентитетот е бетон

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Вчерашниот фудбалски натпревар меѓу Северна Македонија и Бугарија е одличен настан за крај