|

Радев: Нашите млади луѓе и спортисти се меѓу најдобрите амбасадори на Бугарија во светот

Спортот гради одржливи општества, едуцира толеранција и солидарност. Ова го истакна бугарскиот претседател Румен Радев на свеченоста во „Дондуков 2“ на која им додели почесни сертификати на бугарските спортисти кои постигнаа висок пласман на изминатите Светски летни игри на Специјална Олимпијада, што се одржаа во периодот од 17 до 25 јуни во германската престолнина Берлин. За време на форумот бугарските спортисти освоија 5 златни, 5 сребрени и 9 бронзени медали во конкуренција на повеќе од 7.000 учесници од 190 национални спортски делегации.

Претседателот Радев ги дефинира високите резултати на бугарските спортисти како јасен доказ за нескротливиот бугарски дух и ја истакна улогата на спортот и младите во подигањето на меѓународниот авторитет на Бугариja.

„Нашите млади луѓе и спортисти се меѓу најдобрите амбасадори на Бугарија во светот. Ви благодариме што ни дадовте верба дека градиме инклузивно општество на вредности и признанија“, рече шефот на државата и додаде дека создавањето на неопходните услови за развој на адолесцентите е исклучително важно за позитивните перспективи за целото бугарско општество.

Претседателот Радев со зборови на благодарност им се обрати на сите спортисти, родители, тренери и менаџери чија неуморна работа успеа да канализира толку високи резултати на Игрите во Берлин. Шефот на државата ја истакна важноста на Специјалната олимпијада како едно од најголемите движења во светот, кое создава можности за нејзините спортисти да ја допрат атрактивната моќ на спортот и преку него да станат подобри личности. Претседателот им се обрати на спортистите со зборовите на Нелсон Мандела „спортот им зборува на младите на јазик што го разбираат и создава надеж таму каде што некогаш имало само очај“ и им посака нови успеси.Слични Објави