| |

Радев: Патот на РСМ до Брисел минува низ Софија

Секогаш сум ги канел претседателите на РСМ да дојдат во Бугарија, бидејќи нивниот пат до Брисел минува преку Софија. Се надевам дека тамошните политичари сфатија дека изборната кампања е завршена и ако нивните деструктивни пораки и однесување се претворат во вистинска акција, тоа значи туркање на нивната земја во изолација. Тоа го порача бугарскиот претседател Румен Радев пред новинарите во Бургас, јавува БГНЕС.

Шефот на државата изрази очекување дека политичарот кој ќе ја претставува Бугарија во Европскиот совет ќе го брани бугарскиот национален интерес.

Очекувам да разберат дека Бугарија, Грција и ЕУ им порачуваат дека меѓународните договори мора да се почитуваат. Рамката за преговори мора да се спроведе, категоричен е Румен Радев.

Тој потсети дека прашањето меѓу Бугарија и РС Македонија не е билатерално, туку е европско.

Претседателот истакна дека Северна Македонија е земја кандидат и не може да ги ревидира меѓународните договори. Тоа ја ребрендира во земја која не го почитува меѓународното право, истакна шефот на државата.

Слични Објави