Радев: Преку „Историја Славјано-б’лгарска“, Бугарите повторно ја открија својата татковина од Дунав до Тракија и Македонија

//

Од страниците на „ Историja Славјано-б’лгарска“ на Паисиј Хилендарски, Бугарите повторно ги открија географските граници на својата татковина – од Дунав до Тракија и Македонија. Ова го изјави претседателот Румен Радев во Банско, јави БГНЕС.

На плоштадот „Преродба“ во Банско, претседателот му оддаде почит на Св. Паисиј Хилендарски по повод 300-годишнината од неговото раѓање и 260 години од пишувањето на „ Историja Славјано-б’лгарска“.

„ Историja Славјано-б’лгарска“ го отвори хоризонтот за нашето духовно будење и културна преродба“, истакна претседателот во својот говор.

Тој истакна дека не знаеме многу за животот на „Светогорскиот монах, кој се посветил на Бога и на Татковината“.„Паисиј имал друга мисија. Во најмрачните времиња на нашиот народ – времиња на угнетување, заборав и безнадежност, да се запали искрата на знаењето и просветлувањето и да го извади бугарскиот народ од безвремието и безидејноста“, рече Радев.

Според него, духовното дело на отец Пајсиј го подготвило теренот за борба за црковна самостојност и национално ослободување, неговата историја е своевидна програма на бугарската преродба.

„И денес „ Историja Славјано-б’лгарска“е жива, се памети и ќе се памети… оваа историја зборува не само со разум, туку и убедува со огнени чувства што го допираат секое бугарско срце. Оваа историја е напишана со страст, љубов кон татковината и непоколеблива омраза и гнев кон отпадништвото и служењето на туѓи интереси, што отец Пајсиј го осудува како најголем грев“, рече претседателот Радев.

Претходна статија

МНР на Бугарија: До крајот на француското претседателство нема услови за конечно решение на прашањето за РС Македонија

Следна статија

ДУИ избра претседатели и членови на локалните совети во 10 ограноци

Најново од Вести