|

Ратификуван Договорот со Косово за соработка во туризмот

Во Собранието денеска e ратификуван Договорот за соработка во туризмот меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Косово, потпишан во Скопје, на 16 септември 2021 година.

Министерот за економија, Крешник Бектеши преку својот фејсбук профил соопшти дека овој Договор ќе придонесе во развојот на односите во областа на туризмот меѓу двете земји.

-Нашите земји ќе ги преземат сите неопходни мерки за промовирање и поттикнување на развојот на туристичките односи, за олеснување на туризмот со поддршка на туристичките агенции и други структури и организации кои работат во областа на туризмот, напиша Бектеши.

Со Договорот ќе се создадат поволни услови за инвестиции во областа на туризмот, како и можности за размена на искуства за стручно оспособување кадри од туристичката индустрија од други земји, ќе се поттикне реализацијата на целите на двете земји, а ќе се поддржуваат и во регионалните туристички интеграции.

Овој Договор, кој денеска го ратификуваше Собранието на Северна Македонија, ќе важи за период од пет години.Слични Објави