|

Расправата за Законот за минимална плата продолжува утре

Собранието попладнево расправаше за Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, со кој минималната плата ќе изнесува 18.000 денари. Расправата по овој Предлог на закон продолжува утре во 12 часот.

Пратениците од опозициските партии на собраниската говорница истакнаа дека жалат што мнозинството не ги прифатила нивните амандмани за подобрување на текстот на законот и за скалесто покачување на платите во јавниот и во приватниот сектор. За пратениците од владејачкото мнозинство, овој закон е од големо значење, како што посочија, со кој се излегува во пресрет на работничките права и на нивното унапредување.

Пратеничката на СДСМ, Жаклина Лазаревска од собраниската говорница истакна дека овој предложен закон ја уредува и финансиската помош за исплата и контрола во остварување на финансиска помош за работодавачите, критериумите како фирмите да користат субвенции, од 1.197 денари и ги обврзуваат фирмите да не ги испуштаат работниците за кои зеле субвенција најмалку 1 година.

– Не гледам пречка на колегите од опозиција, зошто не сме прифатиле нивни амандмани, бидејќи со нив сакаат директно да извршат упад во матичните закони по сектори и во колективните договори, а претставуваа и суспензија на социјалниот дијалог, истакна Лазаревска.

Таа истакна дека овој закон е „одличен текст“ со кој ќе им се помогне на најранливите категории, кои земаат минимална плата, но тоа ќе влијае и на другите работници и ќе предизвика спирален раст на платите.

Според Благица Ласовска, пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ, ова законско решение не е целосно и како што рече ќе предизвика поголем јаз во многу области.

– Многу други работници – вработени во јавниот сектор, со оваа законско решение ќе бидат дискриминирани. Имате шанса да го корегирате оваа законско решение. Стоиме на располагање. Сметаме дека доколку нашето амандманско решение го земате како пример за измена и дополнување на законот за минимална плата, тогаш можеме да зборуваме за фер пристап на државата кон сите вработени во приватен и јавен сектор, рече Ласовска.

Слични Објави