|

Редејќи сложувалка, министерот за финансии ќе ја носел ЕУ дома

Со фотографија на која реди сложувалка од знамето на ЕУ, министерот за финансии, Фатмир Бесими ја објави својата нова колумна. Во фокусот на неговото пишување се економските придобивки од нашето членство во европското семејство.

„Членството во Европската Унија е наша стратешка определба која ќе обезбеди подобра перспектива за нашите граѓани. Тоа значи подобра иднина за нас и идните генерации дома, а не во странство. Сепак, овој процес не е воопшто лесен, ниту едноставен, кој бара голема посветеност и трпение, но во исто време и храброст за носење важни одлуки. Како што донесовме храбри одлуки со уставните измени пред членството во НАТО, така и за членството во Европска Унија потребни се храбри одлуки за уставните измени кои се дел од процесот за отворање на преговорите со ЕУ. Но, исто така, ќе треба уште многу работа и посветеност во преговорите до полноправно членство во ЕУ“, пишува Бесими

Тој во денешната колумна се потсети на своја мисла, за која вели дека стои цврста како столб и ден денеска.
„Единствена опција за нас е продолжување на нашата европска агенда има задачи кои треба да ги извршиме за станеме дел од овој сојуз, заснован врз вредностите на човековото достоинство, слободата, демократијата, еднаквоста, владеењето на правото и почитувањето на човековите права. Да ја донесеме ЕУ дома!“, се вели во колумната.

Слични Објави