РИА НОВОСТИ: ПОСТИГНАТ ДОГОВОР ЗА ПРЕКИН НА ОГНОТ ВО ЛИБИЈА

Во Либија е постигнат договор за прекин на огнот, јави РИА Новости.

Договорот биде потпишан во Москва помеѓу Владата и либиската национална армија.

Договорот предвидува взаемно повлекување на трупите, прекин на огнот под контрола на Русија и покровителство на ООН и прекин на трансферот на турските трупи во Либија.

Русија ќе го следи прекинот на огнот и ќе испрати делегација во Либија за да го следи процесот. Турција треба да го стопира распоредувањето на своите трупи во Триполи, а ООН ќе спроведат меѓународен надзор за почитување на договорот за прекин на огнот.

Во рамките на примирјето, обете страни ќе се вратат без никакви услови на своите позиции.