СДСМ: ЛЕТОНИЈА Е 13 ЗЕМЈА ЧЛЕНКА КОЈА ГО РАТИФИКУВА ПРОТОКОЛОТ ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ, РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 30-ТА ЗЕМЈА ЧЛЕНКА НА НАТО

Парламентот на Летонија го усвои законот со кој се ратификува Протоколот за пристапување на нашата држава во НАТО.

Со тоа, Летонија е тринаеста земја членка која даде зелено светло за пристапување на нашата држава во најмоќниот безбедносен сојуз.

Истовремено, Владата на Естонија го одобри протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО, а во наредната фаза тој ќе биде ратификуван и во Парламентот на Естонија.

Процесот на ратификација на Протоколот се одвива со добро темпо, а откако ќе биде усвоен од останатите земји членки Република Северна Македонија станува 30 членка на НАТО.

Се остварува децениски државен и национален интерес за полноправно членство во најмоќниот безбедносен сојуз во светот. Членството во НАТО покрај безбедност и стабилност со себе носи и повеќе инвестиции, економски раст и развој, а сето тоа значи повеќе пари кај граѓаните.

Како одговорна, државотворна партија остануваме посветени на реализација на врвните стратешки интереси и обезбедување на сигурна, безбедна иднина за сите граѓани, се вели во соопштението на политичката партија СДСМ.