СДСМ: ВЛАДАТА БЕСКОМПРОМИСНО ЌЕ СЕ БОРИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА, ВО ИНТЕРЕС НА ГРАЃАНИТЕ И ДРЖАВАТА

Идните чекори за борба против корупцијата се поставени во четиригодишната програма на Владата на Република Северна Македонија, предводена од СДСМ, а заедничка цел на Владата и на сите институции е бескомпромисна борба против корупцијата во полза на развој на стопанството, општеството, поквалитетен живот на граѓаните и забрзан чекор напред со вредности кои ќе ни донесат европски стандард на живеење дома, соопшти СДСМ.

„Владата и институциите се посветени на обезбедување ред, правда и дисциплина, принципиелност во работењето, рамноправност и еднакви шанси за сите. Превентивата е половина борба против корупцијата, и тука ќе покажеме напредок, со зголемена транспарентност на сите нивоа, со намалување на дискреционите права на функционерите, почитување на правилата, реакција на сите злоупотреби на моќ во сите ешалони и блиска соработка со инспекторатите.
Нема компромис за министрите, директорите, раководителите и за целата јавна администрација – ако некој го прекрши законот го очекува оставка или разрешување, но и соочување со законите“, пишува во партиското соопштение.
Според партијата, Владата предводена од СДСМ во изминатите 3 години успешно ги реши крупните децениски надворешни проблеми на државата, што беше крунисано со членството во НАТО и почнување на преговори за членство во Европската унија.
„Сега претстои стабилен политички период, одлучна и бескомпромисна борба против сивата економија, криминалот и корупцијата, ефикасен, транспарентен и одговорен правен систем со прочистување на судството, проверка на потекло на пари и капитал кај секој функционер и градење правна држава. Интересите на граѓаните и на државата се на прво место“, додаваат од СДСМ.