|

СДСМ: Законот ги демантира лагите на Александар Николовски

ВМРО-ДПМНЕ и познатиот извор на лажни вести, Александар Николовски се фокусирани на интензивно пласирање невистини и спинови околу стратешкиот проект за изградба на коридорите 8 и 10Д, соопшти СДСМ.

„Не навлегуваме за скриените мотиви на Николовски и ВМРО-ДПМНЕ да пласираат невистини за стратешки проект и за реномирана американска компанија. Но Законот е јасен и Законот ги демантира лагите на Александар Николовски.

Законот за утврдување на јавен интерес за номинирање стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурниот Коридор 8 и Коридор 10 е донесен во 2021 година, а објавен во Службен весник на 16 јули истата година (број 163).

Во член 11, став (3), односно во делот каде се регулира ангажманот за работници од дома и од странство јасно стои обврската стратешкиот партнер да користи најмалку 51% од локални ресурси“ велат од владејачката партија.

Оттаму додаваат дека проекциите со кои се обидува да спинува Николоски, секогаш зависат од расположливите ресурси, но Законот е јасен.

„Тоа значи дека ако нашата земја има доволно локални ресурси односно работна сила, бројот на локално ангажираните ресурси може да биде и поголем од 51%. Во член 13 пак, во став 1 јасно стои дека ангажираните работници мора да имаат потребни дозволи за престој и работа и согласно овој специјален Закон точно е утврдена оваа процедура односно она што стои во Договорот е согласно со законот“ порачаа од СДСМ.

Слични Објави