|

Силјановска-Давкова – Ѓуриќ: Потврдени одличните билатерални односи меѓу двете земји

Претседателката Гордана Силјановска-Давкова денеска оствари средба со министерот за надворешни работи на Република Србија, Марко Ѓуриќ, кој ќе учествува на самитот на шефови на држави и влади на учесниците во Процесот за соработка во Југоисточна Европа.

На средбата беа потврдени одличните билатерални односи меѓу двете земји, кои се карактеризираат со традиционално пријателство, и беше изразена подготвеност за натамошно унапредување на севкупната соработка во областите од заемен интерес.

Двајцата соговорници разменија мислења за политичките случувања во двете земји, актуелните состојби во регионот и европската перспектива.

Претседателката Силјановска-Давкова ја истакна важноста за засилена соработка на билатерален план и во рамките на регионалните иницијативи, што е во интерес на стабилноста, просперитетот и економскиот развој на регионот и во духот на добрососедските односи.

На средбата беше посочена потребата за искористување на потенцијалите за развој во областа на економијата и трговската размена, инвестициите, инфраструктурното и енергетското поврзување меѓу двете земји.

Слични Објави