„Сината тетратка“: Од архивата на Иван Михајлов

//

„СИНATA ТЕТРАТКА И УШТЕ… Од архивата на Иван Михајлов, водачот на ВМРО, последниот од големите револуционери“ е новата книга на Цанко Серафимов, во издание на издавачката куќа Орбел, јавува БГНЕС.

Читателите за првпат ќе се запознаат со документи и сведоштва од архивата на Иван Михајлов, чувана во Рим. Објавените материјали и коментарите на авторот ја комплетираат неговата слика за човек и револуционер од голем калибар.

Од она што го напишал дознаваме за неговите разговори со Тодор Александров, за вистината за настаните во Дабник во 1925 година, кога комунистичките леви елементи во македонското движење се обиделе да ги ликвидираат базите на ВМРО во Пиринска Македонија и да ја потчинат Организацијата на Коминтерната. Дознаваме и за т.н „Македонски убиства“, прекинати по тајна средба на Иван Михајлов со премиерот на Бугарија Никола Мушанов, за непозната преписка на лидерот на ВМРО со проф. Цанков, кога последниот бил во егзил во Аргентина, за учеството на високи хрватски свештеници во Ватикан во македонската борба, за грижата на Иван Михајлов за иселениците од Македонија кои избегале од концентрационите логори Тито и кои побарале засолниште на Запад , за волјата на неговата сопруга, хероината Менче Крничева.

Вториот дел од книгата содржи интервјуа на Цанко Серафимов за некои медиуми на теми: „Иван Михајлов – познатиот странец“, „Борбата за зачувување на бугарскиот идентитет во Вардарска и Егејска Македонија“, „Македонија – читање на историјата на страдалната земја “,” Данаил Крапчев – новинар број еден од дваесеттиот век “, за книгата на Асен Аврамов “Пет крвави исповеди. Бугарите од Пиринска Македонија во стапицата на југословенската УДБА”, за неговиот роман ” Баничанската Света Богородица”.Третиот дел ги содржи неговите реакции на болните моменти од бугарската историја кои се однесуваат на Македонија, како и книжевни дела од познати автори од соседните земји, кои се вклучени во бугарските учебници, а всушност овие писатели ги проповедаат шовинистичките доктрини на нивните влади против Бугарите. Цанко Серафимов расправа и за неискусниот македонизам на некои бугарски научници кои не и служеле на науката, туку на Коминтерната и на Бугарската комунистичка партија, како и за штетата што тие ја нанесоа на единството на бугарската емиграција од Македонија во САД и Канада, инфилтрирани од комунистичка власт во САД, како лажни „предавници на татковината“ и „неповратници“.Претходна статија

Азески: Мора да се прогласи енергетска криза

Следна статија

Претпладне облачно и магловито, попладне промена на времето

Најново од Вести