| |

Скандал: Рускиот шпион Змеев, кој беше протеран од Северна Македонија, сослужуваше демонстративно со викарот на патријархот Неофит во Софија

Само два дена откако службите на Северна Македонија и нивното Министерство за надворешни работи го прогласија за персона нон грата шефот на рускиот подворје во Софија, Васијан Змеев, денес Поликарп, прв викар на бугарскиот патријарх Неофит, кој е Софиски епископ, го лигитимирал рускиот шпион, јавува Faktor.bg.

Двајцата служеа во храмот „Св. Софија“ погребна молитва во спомен на поранешниот видински владика Дометиан, посветен русофил, објавен за агент на ДС, кој дури го поткажувал сопствениот брат – дисидентот отец Благој Топузлиев. Ова за Фактор.бг го откриле извори од црковните кругови во Бугарија.

Демонстрација на Поликарп, верниот обожавател и домаќин на руската амбасадорка во Бугарија Елеонора Митрофанова, покажува дека БПЦ е под тешка руска анестезија и нема чувство за „добро“ и „зло“. Рускиот шпион, непожелен кај нашиот западен сосед, се покажа како почесен гостин на викарот на патријархот. Колку слаби се бугарските специјални служби и институции покажува, токму таа демонстрација на руската империјална моќ. Поради субверзивната активност на нејзиниот агент против соседната братска земја, Змеев веќе требаше да биде протеран од Бугарија, но наместо тоа, тој покажува сила и влијание во Софија, пишува Фактор.бг.Слични Објави