Спас Ташев: Позицијата на Бугарија кон С. Македонија е правилна и консензуална

/

„Позицијата што Бугарија ја усвои кон Северна Македонија е правилна. Тоа е консензуално. Таа е дефинирана од три последователни – иако кратки парламенти, и е конзистентна, изјавил бугарскиот професор Спас Ташев од Институтот за население и човечки студии при Бугарската академија на науките, пренесува Локално.

„Во говорите на странските политичари, оваа година се појави зборот „притисок “. Ова главно беше од американски извори, но тоа беше кажано од ниско рангирани службеници – советници и експерти во американската државна администрација. Таква дефиниција не користеше ниту еден висок политичар во Бугарија“, рече тој во одговор на прашањето дали има притисок врз нивната земја за позицијата кон Северна Македонија.Според него, претседателот Радев неодамна зборувал за фактот дека Бугарија ќе биде под притисок и ќе продолжи да се интензивира во врска со различните програми, кои предвидуваат дека Скопје треба да ги започне своите преговори за европска интеграција.

Претходна статија

Царовска: Брзи ковид тестови во училиштата не се препорачани

Следна статија

Филипче: Пристигнаа 110.612 вакцини од „Фајзер“ за кои има голем интерес

Најново од Вести