СЗО предупредува на влијанието на војната и пандемијата врз менталното здравје во Европа

/

Светската здравствена организација (СЗО) предупреди на влијанието на војната во Украина и пандемијата на коронавирус врз менталното здравје во Европа и ја истакна важноста на дејствување на сите нивоа за да се одговори на занемарените потреби за ментално здравје.

„Нашиот регион минува низ големи пресврти и промени“, рече Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа. Пандемијата се фокусираше на менталното здравје, рече тој, додека вооружениот конфликт во Украина исто влијае на менталното здравје на милиони луѓе.

„Десет недели војна во Украина предизвика огромна неизвесност, несигурност, тага и загуба“, рече Клуге, истакнувајќи дека речиси 190 напади врз здравствени установи во Украина „лишиле безброј луѓе од надеж и пристап до здравствени услуги“.

Клуге зборуваше во средата во Копенхаген на првиот состанок на Паневропската коалиција за ментално здравје, која има за цел да поттикне акција на сите нивоа за решавање на занемарените потреби за ментално здравје низ Европа.

Коалицијата беше покрената во септември 2021 година и се состои од 53 земји-членки во Европскиот регион на СЗО, заедно со меѓународни невладини организации, експерти и луѓе погодени од проблеми со менталното здравје.Според СЗО, повеќе од 150 милиони луѓе во регионот живееле во 2021 година со ментални здравствени проблеми. Само една од три лица со депресија моментално ја добива потребната помош. Проблемите со менталното здравје ги погодуваат сите возрасни групи и сите сфери на животот, според.

Извор: ТемитеПретходна статија

ВМРО-ДПМНЕ: Просветните работници треба да знаат до каде е дијалогот меѓу СОНК и Владата

Следна статија

Џафери во Тирана на конференција на претседателите на парламенти

Најново од Вести