| |

Тагарев: Неопходна е долгорочна посветеност на ЕУ за поддршка на Украина

„Бугарија целосно го дели мислењето за потребата од долгорочна посветеност на Европската унија (ЕУ) за поддршка на Украина, што ќе придонесе за нејзината безбедност, со цел да се гарантира слободната и демократска европска иднина на земјата. Ова го изјави министерот за одбрана на Бугариja Тодор Тагарев на неформалниот состанок на министрите за одбрана на ЕУ, јавува Министерството за одбрана на Бугарија.

На средбата се разговараше за придонесот и заложбите на ЕУ за безбедноста на Украина, како и за последиците од руската агресија врз Украина на регионално и глобално ниво.

„Наспроти позадината на тековната руска агресија против Украина, надополнета со сè попровокативното однесување на Русија, вклучително и во близина на границите на НАТО и особено во регионот на Црното Море, важен елемент на оваа поддршка мора да остане обезбедувањето воена помош и обука на украинските вооружени сили. онолку колку што е потребно“, категоричен беше министерот Тодор Тагарев. Тој нагласи дека Бугарија го поздравува предлогот за зајакнување на поддршката за Украина во рамките на Европскиот мировен инструмент, кој веќе ја докажа својата ефикасност во обезбедувањето навремена воена поддршка за Украина. „Посветуваме особено значење на зачувувањето на правилата и методологијата на Инструментот во однос на придонесите на земјите-членки, што гарантира солидарност и инклузија“, рече уште министерот Тагарев.

Министрите за одбрана разговараа за предлогот на Европската служба за надворешни работи да се создаде посебен пакет за Украина според Европскиот инструмент за мир и долгорочната посветеност на ЕУ за безбедноста на Украина.

Министерот Тагарев ги истакна и брзите резултати од спроведувањето на трипартитниот пристап на ЕУ за обезбедување муниција за Украина. Според неговите зборови – во поширок план, поддршката за Украина треба да биде поврзана со тековните напори за зајакнување на европската одбранбена индустрија, вклучувајќи ги и соодветните стимулации за земјите-членки. Тој изрази уверување дека новите европски регулативи за поддршка на производството и заедничкото купување муниција ќе придонесат долг пат во решавањето на итните и критични празнини во одбранбените способности.

Министерот ја истакна важноста од забрзување на работата на нацрт-регулативата за Европската инвестициска програма во одбраната (ЕДИП) за да се обезбедат поодржливи инвестиции во одбранбените капацитети на земјите-членки на долг рок, со соодветните стимулации што ќе ги обезбеди Комисијата .

Министерот Тагарев ја истакна улогата на Воената мисија на ЕУ за поддршка на Украина (ЕУМАМ) како суштински елемент на севкупната одбранбена поддршка на Унијата за Украина. Тој изјави дека Бугарија размислува да го прошири својот придонес во ЕУМАМ во согласност со потребите на Украина со фокус на обуката на борбените медицински лица, како и да придонесе за обука на копнениот персонал за управување со авиони Ф-16.

Министерот Тагарев повика на обединет и координиран одговор на агресивните хибридни дејствија што ги спроведува Русија, вклучително и елиминирање на поделбата на земјите кои се членки на Шенген и оние кои не се членки на Шенген, што Кремљ редовно го користи за да внесе тензии во ЕУ.

Тој, исто така, ги информираше учесниците на седницата за неговата неодамнешна средба со министерот Резников и за одлуката на Бугарија да даде 100 оклопни транспортери и соодветните резервни делови за нив на украинските вооружени сили.Слични Објави