| |

Тажна вест: Почина познатиот бугарски писател Алек Попов

Почина познатиот бугарски писател Алек Попов. Тажната вест ја соопшти Бугарската академија на науките, пренесува БГНЕС.

Попов беше еден од достојните дописни членови на академијата. Имаше 58 години.

„Тој беше еден од најоригиналните и најталентираните современи бугарски белетристи. Тој до последниот здив се обидуваше да ги разоткрие тајните на бугарскиот збор, копаше во бескрајните тунели на националниот јазичен простор и преку своите дела ја покажа многубојната палета на бугарската фина литература“, додаваат од БАН. .

Алек Попов е прекрасен раскажувач. Неговите раскази од збирките Dirty Dreams и Advanced Level се застапени во многу национални и меѓународни антологии на раскази. Попов е драматург и есеист.

Неговиот прв високо успешен роман, комичната сатира Мисија Лондон, се заснова на неговото искуство како бугарски културен аташе во Лондон и е преведен на 16 јазици. Врз основа на книгата, бугарскиот режисер Димитар Митовски во 2010 година сними филм, кој стана еден од најпопуларните филмови во новата бугарска кинематографија.

Автор е и на други хит-романи како „Црната кутија“ и „Сестрите Палавееви“. Попов 10 години беше главен уредник на списанието Родна реч. Добитник е на наградата за авторски придонес во развојот на литературата на Балканот – „Прозарт“.

Во 2012 година Алек Попов е избран за дописен член на Бугарската академија на науките од областа на уметноста.

Бог да го прости!

Слични Објави