| |

Триото „Theodosii Spassov vs Hojsak & Novosel“ ќе го отвори летниот фестивал SoFest 2023 Summer Edition во Софија

Од денеска во Софија започнува летното издание на фестивалот SoFest 2023 Summer Edition, кој ќе се одржува од 22 до 25 јуни во Кино Кабана. Фестивалот обединува уметници од светска класа на четири концерти, неколку литературни средби, различни детски настани и тематски базар.

Отворањето на фестивалот е вечерва во 20 часот со концерт на триото „Theodosii Spassov vs Hojsak & Novosel“. Бугарскиот виртуозен изведувач на кавал Теодосиј Спасов, заедно со музичарите од Хрватска Тихомир Хојсак – контрабас и Филип Новосел – тамбура, ќе го претстават својот нов проект со комбинирање на традиционални балкански ритми. Комбинирајќи ги овие три многу различни инструменти, тие ќе и предложат публиката специфична мешавина на различни жанрови, вклучувајќи класичен, современ џез и етно музика.

Композицијата на Теодосиј Спасов „Open mood“ од нивниот албум „Duckling Soup“, објавен на почетокот на 2023 година, ја отелотворува неговата соработка со Хрватите Хојсак и Новосел.

Слични Објави