|

Украинците планираат регрутација на затвореници: „Тоа се луѓе кои знаат да убиваат, можат да помогнат“

Украинската армија нема проблем само со муниција, туку и со луѓе. Проблемот со недостигот на муниција првенствено произлегува од блокадата на Републиканците на новиот пакет помош за Украина во американскиот Конгрес, но проблемот со недостигот на работна сила произлегува од незанемарливите загуби што Украина ги имаше во војната, која влезе во својата трета година пред две недели.

Затоа министерот за правда и 14 украински парламентарци вчера предложија закон со кој затворениците ќе можат да служат војска, пишува „Политико“.

„Има илјадници осуденици во Украина кои сакаат да се приклучат на армијата“, рече минатата недела министерот за правда Денис Маљуска. Тој нагласи дека не гледа ништо лошо во регрутирањето луѓе кои знаеле да убиваат доколку можат да помогнат во елиминирањето на руските напаѓачи.

Украинскиот закон во моментов не дозволува мобилизација на затвореници. Сепак, на почетокот на руската инвазија во февруари 2022 година, украинската влада помилува повеќе од 300 затвореници кои сакаа да се приклучат на армијата.

„Би рекол дека тоа искуство беше горе-долу успешно. Некои од тие осуденици станаа херои и добија медал“, рече Маљушка.

Маљушка рече дека предлог-законот за затворениците веднаш ќе се разгледува бидејќи не наишол на ниту еден претставник кој би се спротивставил на идејата.

„Сите разбираат дека можеме да користиме осуденици. И осудените изразија волја да ја заштитат својата земја“, рече министерот.

Сепак, украинските пратеници сè уште треба да разработат правила за контрола на затворениците. Нејасно е и дали на оние кои отслужуваат ќе им биде намалена казната.

„Не сите воени команданти се подготвени да земат осуденици и затвореници во своите единици, но ние никому нема и не планираме да наметнуваме такви мобилизирани луѓе. Најверојатно тоа ќе бидат посебни одреди“, рече Маљуска.

Тој додаде дека ќе можат да се пријават само затворениците кои отслужиле поголем дел од казната и кои не се сметаат за опасни за јавноста.

„Армијата побара од евентуална мобилизација да ги исклучиме оние кои ја нарушиле воената дисциплина и извршиле кривични дела при извршување на воената должност“, тој рече.Слични Објави