|

Успешно спасување на 11 граѓани на Полска во хрватскиот дел од Јадранско Море: спречена едрилица да удри во карпи

Министерството за море, транспорт и инфраструктура денеска соопшти дека 11 членови на екипажот на едрилица со три деца се спасени од удар во карпите кај Дуги Оток по невреме, а се работи за полски државјани.

Се наведува дека службениците на подружницата на пристаништето Сали синоќа спречиле едрилица со неколку членови на екипажот, меѓу кои и малолетни деца, да удри во карпите на островот.

Оттаму велат дека пријавата ја добиле вечерта во 2 часот и 30 минути, по што е започната спасувачка акција во соработка со Капетанијата на пристаништето Задар.

„Водачот на единицата побарал помош поради неможност да се управува едрилицата во исклучително силно невреме и поради опасност од удар во карпите, додека на едрилицата имало вкупно 11 членови на екипажот, меѓу кои водачот и тројца малолетни деца, сите државјани на Република Полска“, се наведува во соопштението.

Веднаш по пријавата спасувачката екипа запловила, а недолго потоа ја пронашле едрилицата недалеку од пријавената позиција, од каде ЛК Задар и ЦК Риека пријавиле опасност по животот на екипажот на едрилицата, која се движела неконтролирано под ефектите на бурните јужни и високи бранови и непосредната близина на карпите на островот Гармењак Вели, се наведува во соопштението.Слични Објави